Semmi különös, csak az ember

Semmi különös, csak az ember

Válaszom a Greta Thunberg jelenségre

Ne őt lásd, hanem amit mond

2019. október 06. - BGR
   Az az alap tétel, hogy változik a Föld klímája. Ez tény. Melegedik, növekednek a szélsőséges időjárási jelenségek esélyei és nagyobb erejűek lehetnek, mint azt emberemlékezet óta tapasztaljuk. Úgy tudom, a valid tudományos álláspont jelenleg az, hogy a Földnek eleve vannak természetesen hűlő és melegedő ciklusai, most pont egy melegedőhöz értünk, de az is tudományos tény, hogy az emberi tevékenység erőteljesen hozzájárul a jelenlegi helyzethez, a melegedés mértékéhez, különösen a CO2 kibocsátás által, ami növeli az üvegház hatást, ezáltal a melegedést. Vannak tudományos számítások arra vonatkozóan, hogy ha a jelenlegi életünk ugyanúgy marad, mint most, 10-20-30 év múlva mik a kilátásaink.
   Egy becslés sem kellemes ránk nézve, így egyértelmű, hogy a szebb jövő érdekében változtatnunk kell az életünkön. Igen, a tudósok folyamatosan keresik a megoldást a problémára, trükkökkel, fényvisszaverő panelekkel csökkenteni a napsugárzás melegítő hatását, stb. de ezen ötletek mindegyike kísérleti stádiumban van, egyáltalán nem biztos, hogy sikeresek lesznek, az idő pedig megy.
   A változtatás önmagában kellemetlen. Véleményem szerint rendszerszintű strukturális átalakításokra lenne szükség a civilizációnkban, de tisztán látszik, hogy erre nem vagyunk felkészülve. Hozzászoktunk ahhoz, hogy utazunk, repülővel, hajóval, autóval, fűtünk, áramot használunk kb. mindenünkhöz, amit nagyrészt brutális CO2 kibocsátás mellett hoznak létre. Tudjuk, hogy ez nem jó, de változtatni nem igazán tudunk önszántunkból, mert egyszerűen nem úgy van berendezkedve a társadalmunk, másrészt 7,7 milliárd ember él a Földön, ha néhány ember verítékezve fenntarthatóbb módon próbál élni, az önmagában nem fogja megoldani a problémát. Nincs is még igazán kiforrott alternatíva, inkább csak szelídítése a rossz szokásainknak. Tudjuk, hogy az elektromos járművek haszna legfeljebb lokálisan mérhető a levegő minőségében, de messze tőle, ahol az áramot szénerőmű állítja elő, ott az már nem éppen "zöld". Tömegeknek kell változtatni, ideális esetben úgy, hogy az államok ebben partnerek, nem hagyják magukra az embereket anyagilag sem.
   A globális politikai élet is nagyon összetett, nyilván ezer és egy gazdasági probléma foglalkoztatja a vezető pozícióban lévőket, ha a saját személyes céljaik nem is számoljuk. Vannak rövid távú és hosszú távú megoldandó problémák. Ez egy hosszú távú projekt lenne. Az a baj az ilyenekkel, hogy nem hoznak instant sikert, inkább csak rövid távú szívást, ezért rengetegen nem merik bevállalni a kényelmetlen döntéseket, többek között mert félnek, hogy elveszítik a népszerűségüket és aztán kiesnek a hatalmi pozícióból. Mindemellett a döntéshozók nagy része már vagy nem fog élni 20-30 év múlva, amikor a számítások szerint a legnagyobb krach beüt, vagy úgy gondolja, felhalmozott már annyi pénzt, hogy bármit is nélkülöznie kéne ínséges időkben. Vagy egyáltalán csak lekötik őket az apró cseprő aktuális ügyek, ahogy általában magunkat is. Sőt, ismerjük, hogy a Föld mely területei lesznek konkrétan lakhatatlanok a hőség miatt belátható időn belül, köztük egészen sűrűn lakott területekkel, ha mi messze vagyunk tőlük, akkor nyugodt szívvel hátradőlhetünk - más problémája.
greta.jpg
   Ez a lány, Greta Thunberg 16 éves, tehát az élete jelentős részét érinteni fogja a szívás időszaka. Volt elég bátor és elszánt ahhoz, hogy teljes személyiségével beleálljon egy ilyen súlyos és megoldandó problémába, amivel a világ nagy része jelenleg puszta kényelemből nem foglalkozik eleget - beleértve saját magamat is. Igen, provokatív amit mond, az ilyesmivel nagyon nehéz szembe nézni, de őszintén, én tisztelem, amiért ezt fel merte vállalni. A helyében én is tutira remegtem volna a stressztől abban a helyzetben, az ENSZ klíma-csúcstalálkozóján, a világ legnagyobb hatalmú emberei között, ahol beszélhetett. Szerintem pontosan tudhatta, milyen súlya van annak, amit mond. Persze nem tudom. De óriási tömegek mozdulnak meg napjainkban a hangjára, ez nyilvánvalóan messze nem csak róla szól.
   Ahogy mindig, itt is az történik, mint általában minden fontos kérdésnél - az emberek két táborra szakadnak, támogatók és ellenzők képében, miközben az üzenet lényege elsikkad. Nincs tudomásom arról, hogy ki ő pontosan, kizárólag annyi információm van, mint mindenki másnak a médiából. Nem tudom, hogy kihasználják-e, nem tudom, hogy bábu-e, fogalmam sincs, mennyit és kinek fizetnek, ha fizetnek egyáltalán, ahogy ezekre a kérdésekre egy random média fogyasztó sem tud válaszolni.
   Személy szerint nem szeretem, ha valakit zsigerből, saját aktuális világlátásunk alapján leszólunk, főleg nem sértegetünk. Másrészt lehet haragudni valakire, aki nem áll be a sorba, de megkerülni nem. Legalább beszélünk róla. Már az is közelebb visz a probléma megoldásához. Némileg persze felháborít, amikor egyesek beteg kisgyereknek bélyegzik, ezzel aláásva szavai jelentőségét.
   Emlékszem a 16 éves önmagamra. Versenyeztem, zenét tanultam, sportoltam, kiálltam több ízben több ezer ember elé, helytálltam az iskolában, felelősséget vállaltam a tetteimért és legfőképpen voltak saját gondolataim és céljaim. Esetemben leginkább a versenyekre és szereplésekre irányultak. Ezek mellett egy átlagos kamaszhoz hasonlóan voltak plakátjaim kedvenc színészekről a szobámban és kerestem saját magam az emberi kapcsolataimban, tapasztalatoknak is híján voltam minden téren. Ahogy most is híján vagyok a 84 éves nagymamámhoz képest.
   De a szüleim már évekkel előtte is adtak a véleményemre, támogattak abban, mik foglalkoztattak, nemhogy 16 évesen. Nyilván saját tapasztalatom hatására én Greta esetében is azt feltételezem, hogy a szülei semmi mást nem tesznek, mint nem állnak az útjába, sőt, támogatják ahogy csak tehetik, mert szerintük is fontos, amit a lányuk képvisel és esetleg még büszkék is rá. De ez is pusztán spekuláció a részemről, valójában nem tudom, ahogy más sem az ellenkezőjét.
   Szerintem még sok ilyen ember kellene és olyan politikusok, akik saját népszerűségük beáldozva mernek határozott irányú döntéseket hozni nemes célok érdekében. Nagy valószínűséggel még az sem elég ahhoz, hogy 7.7 milliárd ember gondolkodásmódja megváltozzon, simán lehet, hogy megvárjuk, amíg belefulladunk a CO2-ba és a szemétbe, amit termelünk. Ezt is felismerték már évtizedekkel ezelőtt, és hol tartunk?
Keressük a következő bolygót... 

A bejegyzés trackback címe:

https://bgreni.blog.hu/api/trackback/id/tr2015200906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása