Semmi különös, csak az ember

Semmi különös, csak az ember

Miért nincsenek politikus szakértők a médiában?

2020. május 11. - BGR

Talán fel sem tűnt eddig.

Ha egy témában nyilatkozik valaki, az jellemzően maga az újságíró, a híroldal, vagy egy kormányszóvivő.

Hol vannak azok az emberek, akik tanultak, képzettek, rálátnak összetett folyamatokra, akik valamekkora hatalommal rendelkeznek, vagy politikusi szerepben vezetők szeretnének lenni? Akik döntései befolyásolhatják akár csak közvetve a mindennapjainkat. Akiktől tanulhatnánk. Akik példaképek lehetnének.

ideabubble.jpg

Kicsit kutakodtam az interneten - mivel tévét nem nézek, itt most elsősorban az interneten elérhető írott médiára gondolok -, az elmúlt egy hónapban nagyon kevés olyan cikket találtam a kormánytól független médiában, ami egy témában nem a pártok vezetőivel foglalkozott, hanem szakértőkkel, akik mellesleg tagjai bizonyos politikai szervezeteknek. Ilyen volt például Tordai Bence közgazdász-szociológus párbeszédes szóvivő írása a HVG-n, vagy Prinz Dániel momentumos közgazdász válasza a feltétel nélküli alapjövedelem kérdésében. Szerintem kifejezetten jót tenne a közösségünknek, ha gyakrabban találkoznánk ilyen írásokkal.

Gondoljunk csak arra, hogy mi, emberek szavazzuk meg a vezetőinket. Pártokra szavazunk. A politikai pártokat emberek alkotják. Olyan emberek, akik azon kívül, hogy egy csapat tagjaként egy közös eszmerendszer alatt célokat szeretnének megvalósítani, rendelkeznek egyénenként különböző saját szakmával is. Van, aki mérnök, van, aki orvos, de lehet szakács is, közgazdász, vagy tanár. 

Fontos az eszmerendszer, amit a párt képvisel, ezt nem vitatom, de az önmagában kevés. Ahhoz, hogy a szavazók megfontolt döntést tudjanak hozni a szavazófülkében, a jelenleginél sokkal mélyebben kellene ismerniük a pártokat. Amíg nem tudom, milyen emberek azok, akik a néhány híres arc mögött a szekeret tolják, addig én csak egy marketing szlogenre szavazok.

birdtalk.jpg

Ha azért alakult így, mert esetleg a híroldalak nem szeretnének elköteleződni egy párt irányában, ez sem indok, mert ha minden párt képviselteti magát, nincs ilyen veszély. Ha véletlenül kiderülne, hogy bizonyos pártok több szakértővel büszkélkedhetnek, mint mások, letisztultabb lehetne a verseny. A verseny pedig jó, jobban megismerhetnénk a résztvevőket. Azokat is, akiket például nem követünk Facebookon - mert pont ez a baj. Így információs buborékban élünk.

Lehet, hogy nem lennének elég népszerűek az ilyen jellegű cikkek? Lehet. De igény valószínűleg lenne rájuk. Gulyás Márton YouTube-on sugárzott kifejezetten politikai műsorait, a Partizánt az elmúlt hetekben több tízezren követik.

Lehet, hogy maguk az emberek félnek kiállni a nyilvánosság elé. Ezt persze kétlem. Egy politikus attól politikus, hogy kiáll valamiért. Azt nem nagyon lehet csendben.

Szóval szerintem információra fel! Ha most megszólítva érzed magad, beszélj! Mondd el az embereknek, a szakmai tudásodra alapozva mit tartasz jónak. Mondd el, mit javítanál!

Figyelek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bgreni.blog.hu/api/trackback/id/tr7815681532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2020.05.12. 11:57:44

"Miért nincsenek politikus szakértők a médiában?"
Politikus szakértők?
Valaki vagy politikus, vagy szakértő.
Lehet hogy nagyon ért egy szakterülethez, de amint politikus lett, a nyilvánosság előtt nem nem szakérthet többet, hanem kőkeményen politizálnia kell. Fényezni magát, a pártját, és ócsárolni az ellenfeleit.
Mert ilyen a politika, és "nem lehet más.."

Slejmi bá 2020.05.12. 12:05:15

"... Akiktől tanulhatnánk. Akik példaképek lehetnének. (...)" --> " Ilyen volt például Tordai Bence közgazdász-szociológus párbeszédes szóvivő"... mi van!?

ulpius66 2020.05.12. 13:15:09

„A SZAKÉRTELEM OLCSÓ BOLSEVISTA TRÜKK!”

... írta egykor egy nagy magyar.

kvadrillio 2020.05.12. 13:21:23

szagértő itt csakaz orbán lehet ! Aki eccerűen fogalmazva kijelenti, hogy a jobbik most a BALLIK ! aZUTÁN A SZÁJMASZKOS KÓRHÁZLÁTOGATÁS UTÁN , MIKÖZBEN SZÁZSZÁMRA REPÜLNEK ÁT AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA A SZERENCSÉTLEN IDŐSOTTHONIAK, Ő AZT MONDJA.... EBBEN AZ ORSZÁGBAN .SENKI NINCS EGYEDÜL ! perszehogy neki a 99 éves fiatal nagymamája még élhet, mert csak 99 éves !!!!! Ő VALAHOGY MATUZSÁLEM TABLETTÁT KABHAT ÉS KIKERÜLI A VÍRUS IS !

NA EZEKITT MEG...

ORI-vezér: Legalább egy évig nem lesznek koncertek
kovács m. dávid
kovács m. dávid
követés
2020.05.12. 11:27

"A jelenlegi állás szerint minimum egy évig nem lesz tömegrendezvény" – írta legújabb Facebook-bejegyzésében Posztobányi Andor, az Országos Rendezvényiroda ügyvezetője, aki most legalább egyéves kényszerszünetet jósol a magyar zenészeknek.

Posztobányi Andor az ORI vezetőjeként olyan magyar produkciók fellépéseiért felel(t), mint Wolf Kati, Zséda, Király Viktor, Vastag Csaba és Tamás, a Ganxsta Zolee és a Kartel, a KFT, az Irigy Hónaljmirigy, az Ismerős Arcok, a Mystery Gang, a Road, illetve még nagyon sokan mások.

A poszt szerzője szerint sokan csupán átmeneti nehézségekkel számolnak, amelyek bármelyik pillanatban megoldódhatnak, ő azonban úgy látja, ennél sokkal nagyobb a baj.

Itt ki lett végezve egy iparág. (...) A szórakoztatóipar teljesen bevétel nélkül maradt. Ráadásul a legrosszabb pillanatban érte a vírusterror. Az év ebben a szakaszában jött volna a bevétel. Mindenki arra készül fel itt ilyenkor, hogy ismét fellépések jönnek. Az előző fél évben nagyjából beosztották, ami járt, és most a tartalékaik végére értek

– írta a posztban.

Mint fogalmazott, nem ítél el egyetlen zenészt sem, aki szociális támogatásra pályázott. "Lelkiismeretükre legyen bízva, tényleg rászorultak-e erre a pénzre. Meggyőződésem, hogy 90%-ban igen. Sokan egyszerűen nem tudták, meddig fog tartani, ami van, és sajnos jogos volt az ijedtségük. Nem másoktól akarták elvenni, hanem magukat menteni" – tette hozzá.
Kapcsolódó
Majka: Erről a listáról némelyeket ügyeskedőnek, és nem művésznek neveznék
Majka: Erről a listáról némelyeket ügyeskedőnek, és nem művésznek neveznék

Szerinte azok, akik tízmilliós autóval járnak, de felvették a szociális támogatást, olyanok, mint akik eleszik az ételt az éhezők elől.

Posztobányi szerint igenis mindenkinek szüksége lesz támogatásra. "Mindenki megdolgozott érte ebben a szakmában, hogy a teljesítményét elismerjék. Mindenki azt érezhette, hogy ez a hivatása és itt szükség van rá. Ha nem így lesz – és itt most hagy (sic) foglalkozzak csak azokkal, akiket ez az írás érint – életek fognak szakadékba zuhanni minden átmenet nélkül. Mert erre nem lehetett felkészülni."

Bejegyzése végén (a teljes posztot itt lehet elolvasni) Posztobányi Andor némi útravalót is ad a zenészeknek.

Most meg kell tanulni úgy életben maradni, hogy senki se fogja azt mondani, hogy valamiben nem vagytok jók. Mindenki tudni fogja, hogy valamiben nagyon jók vagytok... Csak ebből nem lehet majd megélni...

MINGGYÁ SAJNÁLOM IS ŐKET, PEDIG MAJDNE MINDNEK VAN KÜLÖNBÖZŐ JÓLMENŐ VÁLLALKOZÁSA IS, ÉS ÉVENTE 2-3X UTAZGATNAK THAIFÖLDRE, TENERIFÉRE......... NORBI-RUBINT-RÉKA MEG 2,5 MILLIÓKÉRT FEJENKÉNT SZERVEZGETTE A JÓLMENŐ KÜLFÖLDI, MALDÍV-SZIGETEKI TORNÁSZGATÓ-TÚRHÁIT....MOST MEG SÍEDÖGÉL.......... AMIKOR NAPONTA 4 EZER EMBERKE LESZ MUNNNKANÉLKÜLI AGYARORSZÁGON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KIKET IS KÉNE SAJNÁLNUNK ?????????????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HaCS 2020.05.12. 13:25:45

"Miért nincsenek politikus szakértők a médiában?

Talán fel sem tűnt eddig...."

Na látod pont ezért!

kvadrillio 2020.05.12. 13:37:27

ÖNDICSÉRETTŐL BURJÁNZOTT AZ ÉRETTSÉGI SZUPER ??? LEBONYOLÍTÁSA..., ÉN MÁR CSAK ARRA VAGYOK KIVÁNCSI,, HOGY AZ ÉRETTSÉGIZŐK KÖZÜL LETT-E VALAKI KORONAVÍRUSOS BETEG ! REMÉLEM, HOGY EZT NYOMONKÖVETIK !!!

kvadrillio 2020.05.12. 13:39:21

@HaCS: MERMÁÁÁÁÁR ÍGY IUS SOK vízfej !!!!! behogymá a szakértőnek is legyen szakértője, és a szakértő szakértőjének is szakértője lehessen ! :O)))

tireless treehugger 2020.05.12. 15:05:19

szia

A politika megértéséhez sokévtizedes tanulás olvasás, az események követése és aktív jelenlét szükséges. Ezek hiányában csak ugatni lehet a politikát de megérteni nem. Az utolsóval van a probléma, nálunk nincs lehetőség a függetlenségre. Ha akármelyik csoprthoz/oldalhoz/párthoz közel kerülsz akkor a többi automatikusan kizár, elveszti az ember a kapcsolatait. Így aztán aki komolyan gondolja a politikát az messze elkerüli a kapcsolatba hozást. Névtelenül, illetve informális csatornákon megbízható közvetítőkön keresztül működik a rendszer.

Ha érdekel a téma inkább a "jövendő mondók" között keress, minden nagyobb thinktank cég (policy, affairs, development, issues) mögött sokszáz fős kipróbált és matematikai alapon elemzett és rangsorolt future teller van. Ezek nem komplett elemzéseket tesznek le hanem az adott problémához kapcsolódó többtucat kérdést válaszolják meg egy valózínűségi/bekövetkezési alapon.

Az utóbbi 30 év kínai/német/orosz/francia/angol/usa közel 100%-os hibátlan külpolitikai gazdasági társadalmi sikereket ért el. A 90-es 2000-es évek nagy gondolkodói eltűntek a nyilvánosság elől, illetve önálló cégeket alapítva azok mögé bújtak. E kettőt alaposan elemezve és a felbukkanó információkat lekövetve többszáz független szakértőt találhatsz. De hogy ki fog veled szóba állni? az már kérdéses.

Török G féle alakok uralják a nyilvános mezőnyt, 60% alatti siker aránnyal, kicsi pénz kicsi valószínűség, hvg index századvég színvonal.

best

Z

humorpalanta 2020.05.12. 15:27:36

Nagyon egyszerű a válasz.
Magyarországon nincs igény jelenleg szakértőkre, mivel nincs politikai kultúra (a Fidesz az elmúlt 20 évben ügyködött a lerombolásán) és nincs vita. Nem lehet vita, mivel a Fidesz mindent lesöpör.

Így azok a személyek, akik ilyen szakértőként tudnának műsorokban részt venni, az alábbi opciókat választották:
- Sokan kussolnak, mert féltik az állásukat. (Pl MTA)
- Sokan elmentek külföldre a nyugodt élet miatt.
- Sokan kiléptek a politikai térből, mivel látják, hogy nincs igény.
- Vannak, akik inkább elmentek politikusnak, hátha tudnak változtatni.

De a lényeg az, hogy azért nincs, mert a Fidesz megszüntette a politikai párbeszédet és mindenkit tönkretesz, aki kinyitja a száját.

szobatars 2020.05.12. 15:33:49

Természetesen az a lehetőség is fennáll, hogy vannak szakértők most is, de pont a médiából hiányoznak a hozzáértők. Mert a zugfirkászok a szenzációra hajtanak, a bértollnokok -nomen est omen- fizetett szócsövek de fájdalmasan hiányoznak az újságírók...
Egyebekben a politika nem kizárólag az országos pártpolitikát jelenti, de ennek már puszta megértéséhez is újságírók kellenének.

"A gyertya fényességét mindig a körülötte lévő sötétség mértéke határozza meg" - mondogatta mindig egy ismerősöm. Szóval mit is gondoljunk a magyaz médiáról, ha abban Havas Henrik "Tanár úr" tudott lenni?

Pilotax 2020.05.12. 16:08:41

Remélem nem olyan szakértőkre gondolt a posztoló mint sz MSZP oktatási "szakértője" Kunhalmi Ágnes. Semmiféle oktatási szakképzettsége nincsen (Szeged kommunikáció, ELTE politológia). Magánéletében tudtommal nincs gyermeke tehát gyakorlati tapasztalata sem. Akkor miért is lehet őt állandóan oktatási szakértőnek kikiáltani?

lobaszopiatej 2020.05.12. 20:54:18

Bekapcsolod a Kossuthot vagy MTV-t, a riporter + meghívott alany mind politikai szakértőként viselkedik, egy adott politikai témában.
Azonnal tudják, mit csinál rosszul az ellenzék, és miért olyan jó Orbán. Ki is fejezik a véleményüket mint riporterek, hisz ezért kapják a fizut, ezért még profinak is nevezhetőek.
Azért mert az ellenzék alkalmatlan lippsi, Orbán pedig távol tartja a migránsokat, kiválóan harcol a vírus ellen, és ő adja majd neked a munkát vagy a 13. nyugdíjat (ha megéred).
süti beállítások módosítása