Semmi különös, csak az ember

Semmi különös, csak az ember

Jóga, mint démonidézés? Ne már!

Hülyeség vs. Tudomány

2019. november 20. - BGR

​   Németh Sándor a Hit gyülekezetének vezetője jógáról való nézete megihletett. Németh Sándor a hétvégi vallási összejövetelen lényegében arról beszélt, hogy a jóga vitathatatlanul démonidéző mozgásforma és a jógaszalonok rombolják az ember szívét.

negative-space-yoga-poses-on-seaside-rocks.jpg

   Azon kezdtem gondolkodni, hogyan lehetne megoldani, hogy ekkora tudománnyal szembe menő bődületes hülyeségek ne válhassanak populárissá és ne formálják rossz irányba a gyanútlan emberek gondolkodását.
   Naiv lenne részemről pusztán abban bízni, hogy a hatalommal rendelkező emberek felelősen használják erejüket és nem szítanak kicsinyes célból haragot emberi közösségek között.
   Létre lehetne hozni egy csoportot, egy szakértői bizottságot, mely cenzúrázza a bizonyítottan téves állításokat, de ebben az esetben is ki vagyunk szolgáltatva az emberi gyengeség és befolyásolhatóság lehetőségének. Innen egyébként is egyenes út vezet az önkényes cenzúra irányába, illetve erősen sérti a szólásszabadságot. Mindenki hirtelen jóba szeretne lenni a bíráló csapattal és burjánzana a korrupció.
   Megoldásként a jövő technológiája jutott eszembe.
   Ha a mesterséges intelligencia elér arra a szintre, hogy az összes tudománnyal kapcsolatos tényhez hozzáférjen és kezelje őket, fel lehetne használni tájékoztató célra. 
Képzeljük el, hogy a cenzúra helyett "véleményezési" teret lehetne adni az interneten megjelenő minden tartalom mellé. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cikkek alatt egy rublikában közvetlenül elérhetők lennének a témával kapcsolatos releváns tények. Emberi erőforrásból képtelenség lenne ezt megvalósítani idő és tudás hiányában, de algoritmusok könnyedén áthidalhatnák ezt a problémát.
   Ha más nem, a lelki békémnek jót tett volna, ha a hitvezér szavait az egyszerű szubjektív kommentözönön kívül árnyalta volna ott helyben a realitás.
   Talán hamarosan eljutunk erre a szintre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bgreni.blog.hu/api/trackback/id/tr1315316254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miketbeszéltek 2019.11.20. 21:16:02

Idézet egy hinduista oldalról:
"A hindu hagyomány szerint a jóga a gyökere minden lelkiségnek, az ősi vallásoknak és a jelenlegieknek is a Földön. A jóga az egyesítő elv a világegyetemben, a spirituális tudat és kozmikus fény, mely lehetővé teszi az egyéni tudat fejlődését, felemelkedését és újraegyesülését az egyetemessel, az Istenivel. A jóga-elv az emberiség számára az egészséges, harmonikus élet kialakításában és az Isten-megvalósítás elérésére szolgáló spirituális filozófiában és gyakorlatrendszerben nyilvánul meg.
A hindu szent iratok arról tanúskodnak, hogy még Isten is, amikor testet ölt a Földön, jógikus hatalmát használva nyilvánítja meg Önmagát:
"Bár nem született és halhatatlan vagyok, és minden lény Ura,
jóga-hatalmam által megnyilvánulok, uralva a természetet, mi sajátom."

A blogoló divatos, materialista interpretálásával szemben tehát a jóga szülő-közegéből származó autentikus magyarázatok szerinti a jóga egyértelműen vallásos, szellemi tartalmú tevékenység. Ezért tartják összeegyetethetetlennek a kereszténységgel különböző keresztény felekezetek képviselői!

Alick 2019.11.20. 22:11:26

@miketbeszéltek: A jógázók nagy részét nem érdekli a keleti misztikus bullshit, ellenben nyugodtan hallgathatnak a Biblia gyakorlatiasságára:
"Mindent vizsgáljatok meg; ami jó, azt tartsátok meg!"

frikazojd · http://kocs.ma 2019.11.20. 22:37:18

minden vallást be kell tiltani.

miketbeszéltek 2019.11.20. 22:49:32

Mi a bullshit? Annak a közegnek/világnézetnek a véleménye, amiből a jóga származik és amiben gyökerezik; vagy azé, aki egy rövidített használati utasítással importálta azt?
Az ominózus prédikáció (és sok katolikus és református stb. értékelés) ugyanazt állítja a jóga szellemi, vallási vetületéről, mint a hinduista írások. Ennek fényében éppen a blog állításai "bődületes hülyeségek".
(Azt meg csak remélem, hogy ha valaki szakértőként lép ki a nyilvánosság elé, tisztában van azzal, hogy a bibliai szóhasználatban mit jelent a szív...)

morph on deer 2019.11.20. 23:18:13

@miketbeszéltek:
“ a jóga egyértelműen vallásos, szellemi tartalmú tevékenység.”

Ez majdnem akkora marhaság, mint az eredeti kijelentés.
A jóga spirituális, szellemi elmélyülést elősegítő tevékenység, ami a testi-lelki harmóniára törekszik, de semmi esetre sem kötődik egyetlen valláshoz, habár számos vallás hívei művelik, pont az előbb említett céllal.

Az idézett “uralva a természetet, mi sajátom" részlet egyértelműen a saját test-lélek-személyiség felett való uralkodásra, ha úgy tetszik kontrollra utal, és nem egyébre!

Mindeközben a “démonok” meg köszönik, de egészen jól megvannak Németh Sándor fejében, és eszük ágában sincs felszabadulni, ahogy látom...

miketbeszéltek 2019.11.20. 23:36:01

@morph on deer: "A jóga spirituális, szellemi elmélyülést elősegítő tevékenység"
Ezzel jól megcáfoltad azt az állításomat, hogy a jóga szellemi=spirituális tevékenység.
-A hindu isten uralja a természetet az eredeti idézetben, aki nem született.
-A jóga a hinduizmusban gyökerezik, elválaszhatatlan annak az istenképétől, megváltástanától, amelyek antagonisztikus ellentétben állnak a keresztény kinyilatkoztatás alapvető állításaival.
-Daimónok/daimónionok létezéséről általában tudnak a vallások/kultúrkörök. Van ahol "démonoknak", máshol isteneknek tekintették ezeket. Szókratészt is a daimónja irányította...

GONOSZ FARKAS · youtu.be/KTowuvk2f9Y 2019.11.20. 23:59:13


A történelmi időkben Iránban és Indiában számtalan közös eredetű hiedelem és szokás élt, hiszen a földrajzi és éghajlati viszonyok hasonlóak voltak mint a feltételezett proto-árja élőhelyen. Ez a homogenitás a két árja nép esetében a legvilágosabban vallási téren fedezhető fel, a mitológiában, a kultuszokban, és a mai napig tükröződik a legrégebbi és a leginkább archaikus szövegekben. Érdekes példája ennek az indo-iráni „Daiva” szó, amely megőrizte eredeti jelentését az óind nyelvben („Déva”=Isten), de már „démon” az iráni (avesztai: daēuua-, óperzsa: daiva) nyelvekben. A vallási reformok, ezen belül elsősorban a hinduizmus és zoroasztrizmus, többé-kevésbé fontos változásokat eredményeztek mindkét vallás fejlődése terén is.


( https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Indoiráni_népek )

Örömhernyó 2019.11.21. 03:08:32

@miketbeszéltek: @Alick: Eredetileg a jóga valóban egy vallásos gyakorlat, sőt, nem is csak ezt a talajtornát hívják jógának például Tibetben, hanem mindenféle meditációs, drogos, hallucinogénes mesterkedést is.
A keresztények sikerrel lenyúlták a húsvét és karácsony ünnepének ideje körüli pogány szimbólumokat, a római pápa is egyenesen a pogány pontifex maximus utóda, ezt a címet is viseli, úgyhogy simán lenyúlhatnák a jógát is.

Ma a jógára nem úgy tekint a legtöbb nyugati, hogy az vallásos dolog lenne. Pedig eredeti indiai használatban vallásos gyakorlat a mai napig.
Ma a jóga ma az instagramon jóganadrágban pucsító csajokat jelenti.
Meg perverz, szexmániás, pénzharácsoló jógikat, gurukat, akik az őket követő fehér nőkből háremet tartanak fenn. Bikram és társai. Ez kellene, hogy intő jel legyen, nem a démonok.

@morph on deer: A jóga igenis vallásos gyakorlat.

Minden vallás hülyeség, de a legviccesebb, amikor egymásnak esnek mindenféle hülye indokkal. Csak a világ felvilágosultabb felét kihagyhatnák ebből.

Örömhernyó 2019.11.21. 03:13:49

A keresztények szerint a jóga hindu vallási gyakorlat. Az indiaiak szerint is az. A hindu nacionalisták se nézik jó szemmel a keresztény vagy mohamedán hittérítést Indiában, ők csak a dharmikus vallásokat tekintik igaznak.
A jóga eredetileg valóban egy vallási műveletsor, ami démonokat idézne, de mivel démonok nincsenek, ezért hülyeség az egész.
Ami ma a jóga, az instagramon jóganadrágban pucsító lányok, szexmániás, szexuális zaklató, pénzharácsoló guruk biznisze, meg önmagukat kereső negyvenes szingli nők menekülési lehetősége a valóság elől. Lényegében izomnyújtás, körülményesen elővezetve.

Baratkozzatesteddel.blog.hu 2019.11.21. 05:16:17

Szia Reni!
Én el tudom képzelni, hogy a maga gondolkodási keretében igaza van annak, aki szerint a jógázás = ördöggel cimborálás. Itt leírom, hogy miért, és közben hintek infókat a jógáról, a keresztény katekizmusról, és a hindu mítoszokról is:
baratkozzatesteddel.blog.hu/9999/12/31/jogazas_kereszteny_katekizmus_demonidezes

agarik 2019.11.21. 06:48:04

Viszont az egyértelmű, hogy Keresztény Országunkban a Föld Lapos, ahogy a Biblia írja.
És aki mérget iszik... Feltéve hogy igazhívő... Hiszen Jézus azt mondja a Bibliában.
Orvosokra sincs szükség, ahogy a Biblia írja.
Egyszarvút mindenkinek!

midnight coder 2019.11.21. 06:51:09

Valójában a Hitgyüli is egy sátánista szekta, akik elszakadva Szent Péter római katolikus egyházától a hívek megosztására és az egyetlen és kizárólagos Egyház tekintélyének aláásására, Szent Péter trónjának ledöntésére törekszik, így szolgálva az alvilág érdekeit. Németh Sándor egyenesen magától Belzebubtól kapja naponta az utasításait, hol SMS-ben, hol e-mailben. Ezért a jógás dologért is extra bónusz jár majd, legalább ezer évvel tölthet el többet a legnagyobb üstben. :-D

midnight coder 2019.11.21. 06:53:23

@Örömhernyó: Szegény hitgyülisek befosnak a jógától miközben ha van amitől tartani lehet itt Európában minden kereszténynek, az nem a hinduizmus hanem az iszlám.

Sir Galahad 2019.11.21. 07:34:45

Nem igazán értem a műhisztit. Amit NS mondott, az a saját hívein kívül senkit nem kötelez semmire, nekik meg úgyis mindegy. Akkor meg?

Kisgé 2019.11.21. 07:38:40

Amit ma "jóga" alatt ért a legtöbb ember, az egy kb. 50 éves, századfordulós brit gimnasztikán alapuló indiai szélhámosság...
www.cracked.com/article_19283_7-ancient-forms-mysticism-that-are-recent-inventions.html

Csaba Nagy 300 2019.11.21. 07:49:11

Szerintem a föld is lapos :D

masada 2019.11.21. 07:50:02

Nem lehet megoldani...Magyarország vígan robog a középkor felé!

szajberpiraty 2019.11.21. 07:57:08

A feleségem nem vallásos, ellenben jógázik, és üzeni, hogy mindenki aki bármilyen negatív vallásos kontextusba helyezi a jógát, az b*ssza meg az öreganyját inkább.

szajberpiraty 2019.11.21. 07:58:41

@midnight coder: A különböző dátumformátumokat kitalálókkal együtt :)

hidroponi 2019.11.21. 08:26:48

van a joganak fekete oves, "szellemi" valtozata is: K U N D A L I N I

2019.11.21. 08:53:19

Egyszerű a megoldás, ezt már George Orwell megírta az 1984-ben: GONDOLATRENDŐRSÉG!

midnightcoder2 2019.11.21. 08:54:57

@szajberpiraty: Az hagyján, de a hosszú õ, û, meg a tizedes vesszõ a pont helyett! Meg aki felcserélte az y-z betûket az angol és a magyar billentyûzeten! Ezek mind legalább 1000 évet érnek külön-külön!

midnightcoder2 2019.11.21. 08:58:11

Amúgy tegye fel a kezét, akinek sikerült már normális démont idézni!
Én a múltkor nyitottam egy démon portált, de szart se ért: elvitt egy varázslatot az adott körben, 20 manát, és kiesett belõle 3 nyamvadt fõdémon, akit az elsõ szemejövõ sárkánycsapat egy mozdulattal agyonütött.

Void Bunkoid 2019.11.21. 09:05:42

@miketbeszéltek: a daimón tök más dolog - annak ellenére, hogy a "démon" szó is ebből eredeztet (eredetileg latinul daemon != demon ugyebár), de tök más, a daimón egy ilyen segítő szellemféle, modern "mitológiai" megfelelője kb a harry potteres patrónus.

A démonok (keresztény értelmezésben) tök máshonnan jöttek. Nem a görög hitvilágból, hanem konkrétan az iszlámból, az általánosan ismert pokolábrázolás először a Koránban tűnt fel, a kereszténység csak átvette (és többek között Dante hathatós közreműködésével közismertté vált).

A Korán írt le először, nyomorúságos, lélekkínzós poklot, ahol a gonosz főnök, Shaitan vagy Iblis (a görög "diabolis" szóból, innen ment tovább majd minden nyelvbe, az angol "devil" is így lett, egyedül mi valamiért az ősmagyar mitológiai "ürdüng" lényünkkel azonosítottuk, a Sátán meg egyértelműen a Shaitan tükörfordítása) teljhatalmúan uralkodik, és katonái, a dzsinnek (ugye, ez is ismerős? :D) gyűjtik be és kínozzák az elkárhozott lelkek.

Na, a keresztény démonok pont a dzsinnek megfeleltetései.

Void Bunkoid 2019.11.21. 09:11:34

@Void Bunkoid: azt viszont már végképp nem értem, hogy a szellemszerű dzsinnekből hogy lett keresztény ördög-démon korukra patás-kecskés valami, ami meg leginkább az ógörög mitológia faunjaira vagy szatírjaira hajaz.

midnightcoder2 2019.11.21. 09:23:01

@Void Bunkoid: Ezek szerint valamit azért az iszlám is hozzátett az egyetemes emberi kultúrához. Ha ezt, hát ezt.

hidroponi 2019.11.21. 09:52:00

@Void Bunkoid: baromsag..te sem olvastad meg a Bibliat? pl. Mark 5
az iszlam a 7. szazad termeke az ujszovetseg kanonizalasa is evszazadokkal elotte tortent.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.11.21. 10:20:06

GYOMORFORGATÓ TORNA:
Amikor a zember jógáz,
Beléből mi jő, nem jó gáz.
:)
Némethék Sanyája szerencsére nem képmutató ember, aki bort iszik, miközben sört prédikál, hiszen a saját testalkatán is látszik, hogy életében nem jógázott és nemhogy egy lótusz-, de még egy törökülésbe is belehalna. :)))

P1sty 2019.11.21. 11:12:12

"ekkora tudománnyal szembe menő bődületes hülyeségek"
"a bizonyítottan téves állításokat"
"elérhetők lennének a témával kapcsolatos releváns tények"

Értem, hogy mi a problémád a mondókájával kapcsolatosan, de a tudományra hivatkozni ebben az irányban is hülyeség. Ki és milyen kísérlettel bizonyította be tudományos tényként, hogy a jógával márpedig nem lehet démonokat idézni?

Bobby Newmark 2019.11.21. 11:26:19

Szerintem ezt gondold majd át még egyszer, ha lejöttél a cuccról. Bődületes faszság a javaslatod, ugyanis.

Bobby Newmark 2019.11.21. 11:45:25

@P1sty: Negatív állítást nem lehet tudományosan bizonyítani. Azt viszont szerintem nagy biztonsággal viszont ki lehet jelenteni, hogy mivel milliók jógáznak x ezer éve mindenféle formában, és még egyetlen dokumentált jógadémon idézés sincs, így a hipotézis elvethető. Ha majd valakinek hobbiból mégis sikerül, akkor térjünk vissza rá, addig kár erre erőforrást pazarolni.

Bobby Newmark 2019.11.21. 11:50:51

@Void Bunkoid: Hát ez mondjuk elég egyszerű, a név innen jött, a forma onnan, azt' szevasz. Nekünk a vérkecske* volt beágyazódva, ott meg Aladdin. Ennyike.

Ha már etimológia, a vérfarkas, mint szótól a hideg futkos a hátamon. Mert ugye a "were-" előtag azt jelenti, hogy "ember" óangolul. A werewolf az emberfarkas. Ehhez képest a formailag hasonuló vérfarkas viszont meg egy faszság.

axolotl77 2019.11.21. 13:01:09

"Gonosz szellemekkel kerülsz kapcsolatba, a testedet gonosz szellemeknek áldozod, ha jógázol." (N.S.)

És azt minek nevezzük, amikor ezek a hitgyülisek ordítozva és nyáladzva egymás karjába dülöngélnek befelé, miközben szent meggyőződésük, hogy őket most a Szent Szellem járja át? Ja, az más! Azt a mi kis makogó majmunk rendeli el. Az teljesen rendben van és keresztényi.
Honnan tudják ezek a megvezetett szerencsétlenek, hogy nem pont Németh Sándor az Antikrisztus, ők pediglen szolgáivá válva szépen tapodják a pokolba vezető utat?

encir 2019.11.21. 13:11:51

@axolotl77: Különben is Isten mindenható, ő teremtette a gonoszt is és ha hagyja működni őt, az is az Ő akarata, az ellen meg úgyse tehetünk semmit.

csorsza 2019.11.21. 13:16:16

Szólásszabadság van, baszki, mindenkinek joga és lehetősége van hülyeségeket beszélni. Akár egy szekta fejeként is. Mit kell ezen rugózni annyit?

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.11.21. 13:43:03

Ha KERESZTÉNY vagy abban hiszel, hogy valami kozmikus zsidó zombi örök életet adhat neked, ha szimbolikusan eszel a húsából és telepatikusan megüzened neki, hogy elfogadod őt mesterednek, és aki így cserébe eltávolíthatja a gonoszt a lelkedből, ami azért került oda, mert egy oldalbordából lett nőt meggyőzött egy beszélő kígyó, hogy egyen a zsidó zombi apjának a varázsfájáról.

Ez teljesen hihető, világos és kicsit sem nonszensz!

erkolcstan.blog.hu/2012/09/06/kereszteny_vagy

Void Bunkoid 2019.11.21. 13:43:21

@Bobby Newmark: telitalálat, mert valóban a "farkasember" lenne a helyes, régebben nem is vérfarkasoztak, csak amióta ilyen aligkettessel angolszakon államvizsgázók is hivatalos fordítanak vámpíros-farkasemberes ponyvasztorikat. A "vérfarkas" hát na, ez amúgy a népetimológia tipikus esete, mint az angoloknál a "cheeseburger", holott nem a "burger"-nél van az elválasztás, és a hamburger soha nem készült sonkából, de sajnos angolul a Hamburg elején levő ham pont sonka, és húdejól hangzik.

Na így lett a "were" is magyarul "vér" :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2019.11.21. 15:50:08

Nem tudom mennyire kell foglalkozni egy ilyen elmeroggyant sarlatán szavaival. Kinevettük, mehet mindenki dolgára. Aki meg hisz neki, egyáltalán eljár hitgyülibe, az annyit is ér, nem kívánok érintkezni vele, semmilyen formában.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2019.11.21. 15:52:42

Minthogy amúgy, az összes pap, spirituális vezető, pápa, jógi, és Ganesh papjai és minden ilyesmi hát.. hogy is mondjam... Felnőtt emberek hogy hihetnek el ekkora baromságokat, mint hogy valami mindenható figyeli az ő kis szaros életüket.
De persze, a Földön több, mint 5000 vallás létezik, de persze, nyilván a tied a mindenható egyetlen Isten. :D

Koller Hanna 2019.11.21. 19:35:02

Hát, erre a közeljövőben nem látok esélyt... De amúgy érdekes ötlet. Na de addig is itt vannak, akik megírják, hogy ez faszság, mint a nagyobb portálok vagy akár te meg én.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.11.21. 22:12:37

"Negatív állítást nem lehet tudományosan bizonyítani."

emiatt pl a "nincs neggyel oszthato paratlan szam" bizonyithatatlan. vagy a matematika nem tudomany, az is lehet.

Spiritual 2019.11.21. 22:50:26

Német Sanya egetverően hülye! Az idegennyelveken beszélés nem létezik, de az tényleg nem. Be kéne zárni ezt a fazont az elmére. Meg kiátkoznak embereket, átokcsoportot vagy mit hoznak létre. Szánalmas... :D .D Nem kell törődni, hogy mit dumál, értelmes ember nem érintkezik hitesekkel. Főleg, mert szeánsz után mennek szvingerbe. :D :D

miketbeszéltek 2019.11.22. 00:18:55

@IGe.: Igazad van: a biblia üdvtörténet Általad leírt gunyoros interpretációja valóban nonszensz!

Örömhernyó 2019.11.22. 07:03:18

@midnight coder: Minden vallástól tartani kell. És a hinduk is utalják a keresztény térítőket, a muszlimok is, és viszont. A nyugaton békésnek beállított buddhisták is gyűlölik az összes másvallásút, aki térít náluk.
Én csak röhögök az egészen, csak sajnos rengeteg ember bedől a vallásoknak és ezáltal rám is közvetve hatással vannak.
Európában és máshol sem a keresztényeknek kell igazán tartani az iszlámtól, hisz ők a könyv népe, akiknek tényleg tartani kell a lefejezéstől, azok az ateisták.

@Sir Galahad: Így van, NS-nak van egy álláspontja, ami lehet, hogy hülyeség, de tényleg csak a saját híveinek kell ezt követni. Már ha komolyan veszik.
A katolikusok is kapnak protestánsellenes, ateistaellenes stb. útravalót. Sőt politikai direktívákat is. Voltam olyan katolikus ifjúsági összejövetelen, ahol a lelki sérült kispap olyan Fidesz propagandát nyomott, hogy visszhangzott az ifjúsági terem. És persze Gyurcsány volt a sátán, akit "valaki agyonlőhetne már". Ezt így képes volt kimondani 2007-ben. Nem állnak ők olyan messze az ISIS-től.

Pipas 2019.11.22. 07:26:33

@droid_: "emiatt pl a "nincs neggyel oszthato paratlan szam" bizonyithatatlan. vagy a matematika nem tudomany, az is lehet."

Egyrészt mondjuk érdemes lenne "természettudománytól" beszélni nem úgy általánosságban tudományról. A magyar nyelvben a "tudomány" szó nem igazán meghatározott, bármire mondható.

A matematika pedig nem nem természettudomány, a természetről, a világegyetemről, a valóságról egyetlen állítást sem fogalmaz meg. Igen, a matematikában van bizonyítás, de nem természettudomány.

A természettudományokban nincsen bizonyítás. Soha, semmit sem lehet természettudományosan bebizonyítani. Igazolni lehet, elfogadni, felismerni, érveket találni, cáfolni, de bizonyítani nem.

És a természettudományban nem lesz semmi "természettudományos tény" bizonyítás útján. Ezért van az, hogy a relativitás elmélet, a gravitációs elmélet, az evolúciós elmélet mind elméletek, nincsenek
bebizonyítva, nem válnak ténnyé.

A tények a természettudományban olyan állítások, amelyeket a vitázó felek elvogadnak vagy amelyeket ésszerűtlen amúgy tagadni. A tények az elméletek részei, az elméletek koherens rendszerbe foglalt tények és azok egy lehetséges magyarázatai.

Példa: Az, hogy az ember és a vele rokonságban lévő más fajok nem képesek C vitamint szintetizálni egy tény. Az is tény, hogy ezt az emberben és a rokon fajokban egy vagy többmutáció okozza. Az elmélet, ami ezt magyarázza az evolúciós elmélet. A magyarázat pedig az, hogy ezek az élőlények olyan környezetben éltek, ahol a C vitamin az élelmiszerben folyamatosan jelen volt, ezért a sérülést okozó mutáció más, hasznos mutáció(k) miatt elterjedt a populációban.

Az evolúciós elmélet és ez a magyarázat pedig soha nem lesz tudományosan bebizonyítva, mert a tudomány nem ismer módszert arra, hogy bármit is bebizonyítson.

Pipas 2019.11.22. 07:29:21

@Örömhernyó: "Európában és máshol sem a keresztényeknek kell igazán tartani az iszlámtól, hisz ők a könyv népe, akiknek tényleg tartani kell a lefejezéstől, azok az ateisták."

Aha, meg a homoszekszuálisoknak. Meg a házasságtörőknek. Meg az amerikaiaknak. Meg az amerikaiak barátainak. Meg azoknak, akik elhagyják az iszlám vallást. Ne kicsinyítsük már a vallás bűneit!

Örömhernyó 2019.11.22. 07:30:39

@Spiritual: Idegennyelveken beszélés márpedig létezik. Én a magyaron kívül 4 nyelven beszélek, bár ezek közül az orosz már nagyon megkopott, bár sose volt perfekt, az angolt és egy ázsiai nyelvet napi szinten használom, a németem sem a régi már, de arra még azt mondom, hogy bőven középfok.

Pipas 2019.11.22. 07:35:43

@csorsza: "Szólásszabadság van, baszki, mindenkinek joga és lehetősége van hülyeségeket beszélni. "

Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Egy csomó dolgot nem szabad nyilvánosan mondani. Például ha valaki azt mondja, hogy a második világháborúban nem is ennyi, meg ennyi zs.dó halt meg, hanem sokkal kevesebb, akkor európában ezért börtönbe zárhatják. Akár több évre.

Ha egy általános iskolai tanár például azt mondja, hogy "szerintem gyerekekkel nemi életet élni nem is olyan csúnya dolog", akkor azonnal kirúgják.

Ha valaki azt mondja például, hogy "öljétek meg a vörös hajúakat, mert gonoszak", akkor azt bíróság fogja elítélni. Ha azt mondja, hogy "nem engedem be a homoszekszuálisokat a saját éttermembe", akkor megint csak bíróság elé citálják.

Gondolod, hogy az "akik jógáznak, azok gonoszak" belefér? Miért?

Spiritual 2019.11.22. 07:36:55

@Örömhernyó: Jaj már! Ők ott állnak és halandzsáznak, mint az óvodások, amikor azt képzelik, hogy idegen nyelvet beszélnek. Nem összetévesztendő a valódi idegennyelvekkel. Azt mondják, hogy ezek ősi nyelvek és a szent szellem beszél belőlük, de azért közben körbenéznek, hogy látja-e őket valaki. Ennyit a transzról...

Örömhernyó 2019.11.22. 17:37:07

@Spiritual: Amiről írsz, az a nyelveken szólás. Így mondják, nem idegennyelveken beszélés. Utóbbi létező dolog, én is művelem, kell hozzá pár év nyelvtanulás.
A nyelveken szólás (glossolalia vagy angolul: speaking in tongues) a szentlélek által valósulnak meg, ha nem lenne kamu az egész.

Örömhernyó 2019.11.22. 17:40:50

@Spiritual: Amit a keresztények egyes szektái művelnek, az a nyelveken szólás (glossolalia, speaking in tongues).

Az idegen nyelveken beszélést meg mondjuk egy angol szakos tanár is műveli, sőt, a diákjai is. Igaz, akcentussal.

Pipas 2019.11.22. 21:24:19

@Örömhernyó: Fenn van a youtube-on pár ilyen "nyelveken szóló" csávó, nagyon gáz. Nem is gyakorolták előtte, ezért nem is hasonlít igazán nyelvhez amit művelnek. Ilyen dadogó kamu, ugyanazt a szótagot ismételgetik. Gyakorlás nélkül az ember képtelen véletlenszerű szótagokat összedobálni, de a hívők kajálják. Persze aki hinni akar, az minden bekajál, ami ebben segíti.

Void Bunkoid 2019.11.25. 12:01:36

@Pipas: én ásítás/nyújtózkodás közben szoktam hangosan ordítva műjapán karateüvöltéseket hallatni, de mégsem tartom isteni nyelvnek :)
süti beállítások módosítása